Michael Boogerd

Er zijn twee etappes in de Tour de France die voor Michael Boogerd van groot belang zijn geweest voor zijn bestaan als renner. De eerste vond plaats in de Tour van 1999. Het is de etappe van Challans naar St. Nazaire. Boogerd is in die dagen naar een favorietenrol geschreven in de Nederlandse pers. Hij rijdt sterk, heeft uitstraling en dit wordt zijn jaar. In de proloog verliest hij weliswaar een minuut en twee seconden op winnaar Lance Armstrong, maar dat is niet erg; prologen rijden zal hij nooit goed onder de knie krijgen en dat weet hij.

Dan valt hij in de genoemde etappe en raakt wat achterop.
Het is rond kilometer 80 als het peloton, ineens langgerekt en tamelijk op hol geslagen, de Passage du Gois moet nemen. Nu het eb is wordt de smalle, drooggevallen betonweg in zee door de Tour genomen als een waar spektakel. Het was opzienbarend dat men op de door algen glad geworden weg ging rijden, en de gevolgen voor Boogerd zijn desastreus. Ergens na de zeventigste renner (glibberend, sommigen soms met de voeten aan de grond) valt een gat. Twee renners zijn gevallen en er is ineens een forse breuk in het peloton. Boogerd zit achterin, met hem ook nog klassementsrenners als Zülle, Gotti, Beltran, Hamilton en Verbrugghe en de sprinters Barthe, Minali, Nazon en McEwen.
Voorin rijdt men Beauvoir-sur-Mer binnen en geven diverse ploegleiders het sein 'doorrijden' aan de 74 man in het eerste peloton; hier kan men op simpele wijze een aantal concurrenten elimineren.
Er volgt een helse strijd; Boogerd weet zich geklopt, maar knokt met ploeggenoten Lotz en McEwen om terug te komen, Zülle heeft twee harde werkers bij zich, maar voorin rijdt men harder.
In die eerste groep verblijven drie van Boogerds ploeggenoten: Jonker, Dekker en Den Bakker. Zij laten zich meevoeren in de rituele dans, terwijl ze direct hadden moeten omdraaien om hun kopman op te halen. Dat gebeurt niet en de afrekening aan de finish is duidelijk: Boogerd verliest zes minuten en kan een kruis geven over deze Tour. Maar ook het gevoel dat de ploeg die ook Marc Wauters verliest door een val) zich niet optimaal voor hem heeft ingezet, moet de Hagenees snijdende pijn doen. Het is de eerste hele grote tegenvaller voor de man die op weg leek naar een toppositie. Hij eindigt deze Tour roemloos op de s6ste plaats, op 1.42.22 van winnaar Armstrong. Zülle, die ook met Boogerd tegen zes minuten achterstand opliep, wordt nog tweede in Parijs. De Hollandse Zwitser vecht terug, waar Boogerd zijn kop laat hangen.
Dat hoofd heft hij ,andere keren weer flink op. Hij heeft zijn etappezege al i_ zijn debuutjaar binnengehaald door gedurfd en goed te rijden naar het kletsnatte Aix-les-Bains, maar in 2002 zet hij een prestatie neer die velen in het volgerspeloton de hoed doet afnemen. Hij rijdt een prachtige lange solo door de Alpen, wint op La Plagne in een zinderend spannende finale en is zo blij als een kind.
Terecht. Zelden heb ik een gedurfder uitval gezien dan van Boogerd op die zonnige 24ste juli. De etappe gaat over de Galibier en de Madeleine en eindigt boven op La Plagne. Het parkoers is een ware bezoeking, maar Boogerd gebruikte juist deze dag om zich te bewijzen. Het leek gekkenwerk, maar het werd een triomftocht en de Grote Bevrijding voor de Hagenees. Hij kon dus wel groots en meeslepend winnen op dit toneel, ook al lagen er enorme bergen in het parkoers. Hij liet op deze gedenkwaardige dag een prachtige aanvalsdrift zien. De renner die in 1999 met rugnummer 41 kopje onderging, was een andere Boogerd. Hij was toen kopman. In 2002 reed hij in een vrije rol en was de Amerikaan Leipheimer de kopman van de Rabobank-ploeg. Dat was een heel verschil.

Zijn zege op La Plagne zal in de Nederlandse Tour-geschiedenis worden bijgezet naast de Theunisse-zege op Alpe d'Huez van 1989 en misschien de Daan de Groot-zege in Albi in 1955. Die van Boogerd en Theunisse vonden plaats in het bijzijn van televisiecamera's, De Groot weten we uit de overlevering. Die van Boogerd blijft ons vooral bij vanwege de priemende spanning en wellicht vanwege 's werelds witste gebit dat zichtbaar werd op de streep.